Санација Храма преноса моштију светог оца Николаја у Вогњу

Храм преноса моштију светог оца Николаја се налази у центру Вогња и припада Епархији сремској, односно Румском намесништву. Црква је категорисана као непокретно културно добро од великог значаја. Од 1997. године уписана је у Регистар непокретних културних добара Републике Србије под редним бројем СК 1299.

Не постоје подаци о тачној години изградње Храма, али се претпоставља да је изграђен у периоду између у 1750 и 1756. године и, по стилу припада барокној архитектури. Храм спада у једнобродне грађевине (спољна припрата, припрата и наос) са нешто ужом полукружном апсидом на источној и призиданим звоником на западној страни.

GFDL, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=952578
Црква Св. Николаја у Вогњу (извор: Википедија)

Централни део брода је подељен на три травеје са полукружним сводовима. Ова подела је са спољашње стране приказана плитким и једноставним пиластрима ( по 4 комада у склопу зидова на северној и јужној страни, 4 у склопу звоника, и два пиластера у склопу полукружне апсиде).

Основа приземља

У фасадним пољима смењују се прозори и слепе нише са полукружним луком и без додатне декорације (по 2 прозора и 1 ниша на северној и јужној фасади, један прозор на источној и једна слепа ниша на западној страни ). Источни травеј има певничка проширења изведена у ширини зида тако да споља нису видљива.

Пресеци

На западној страни брода призидан је складан троспратни звоник квадратне основе уже од ширине брода са декоративним порталом, профилисаним прозорима и четири слепа часовника. Звоник је завршен са карактеристичним декоративном капом од лима, са једним јастуком, лантерном и “јабуком” са крстом на врху. У звонику се налазе помоћне степенице којима се стиже до кровне конструкције.

Главни улаз у цркву се налази у приземљу звоника на западној страни. Поред главног, постоји и улаз са јужне стране, док је постојећи портал на северној страни зазидан.

Претходни радови и санације

На објекту је евидентно да су рађене санације конструкције:

  • У периоду од 15 до 20 година је санирана кровна конструкција, а 2014. године је, у оквиру инвестиционог одржавања замењен кровни покривач и санирана су места прокишњавања крова.
  • Санирани је влага у зидовима и малтер на зидовима је обијен до висине од 2,5 м са унутрашње и спољашње стране.

Процена стања конструкције и пројекат санације

Процена стања и пројекат санације Храма су урађени од стране стручне екипе Факултета техничких наука из Новог Сада, предвођених Др Властимиром Радоњанином, Др Мирјаном Малешев и Др Иваном Лукићем.

Прегледом су уочена следећа оштећења и дефекти:

  • Местимична оштећења опека настала приликом уклањања малтера у циљу исушивања зида и услед дејства мраза.
  • Присутне су и површинске прслине по целом зиду.
  • Пукотине и прслине, као и отпали делови малтера испод хоризонталних олучних цеви.
  • Прслине и пукотине у зонама изнад отвора, у темену лукова сводова.

Санационим решењем предвиђени су следећи радови на санацији конструкције цркве:

  • Утезање лукова и сводова постављањем затега и FRP платна;
  • Ињектирање пукотина у зидовима .
  • Ињектирање  прслина  и  пукотина  у  луковима  и  сводовима.

Током септембра се очекује почетак санације конструкције Храма преноса моштију светог оца Николаја.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *